DÜNYANIN EN HIZLI KAMERASINI ÜRETTİLER  SANİYEDE 5 TRİLYON KARE ÇEKEBİLİYOR

DÜNYANIN EN HIZLI KAMERASINI ÜRETTİLER SANİYEDE 5 TRİLYON KARE ÇEKEBİLİYOR

Saniyede 100 bin kare alan yüksek hızlı kameraları unutun. Hatta saniyede 100 milyarı da bir kenara bırakın. İsveç Lund Üniversitesi araştırmacıları saniyede 5 trilyon görüntü yakalayan bir kamera geliştirdi.

Bir diğer deyişle geliştirilen kamera saniyenin trilyonda ikisi gibi rekor bir sürede resim çekebiliyor. Dünyanın en hızlı kamerası unvanını alan yeni kamera ile bilimin önü açılacak.

Şu ana dek görüntülenmesi mümkün olmayan yüksek hızlı süreçlerin ve bilhassa kimya, fizik ve biyoloji alanlarındaki doğal işlemlerin izlenmesi için son derece yararlı olacak buluşla moleküler reaksiyonlar dahi net olarak görüntülenebiliyor.

Bir kağıdın içerisinden geçen ışığın nasıl göründüğünü, bir milyar kez yavaşlatılmış hâlde izlemek mümkün.

KAMERA NASIL ÇALIŞIYOR?

Geleneksel kameralarda olduğu gibi objektif saniyede 5 trilyon kez kapanıp açılmıyor. FRAME yani çoklu poz için frekans algoritması verilen bir teknoloji ile lazer ışını, çoklu pozlama ve bir bilgisayar kullanılarak görüntü alınıyor.
Lazer ışını görüntüyle buluştuğunda emsalsiz bir kod kullanıyor. Tek bir karede resmin içerisinee şifrelenmiş çok sayıda lazer ışını bulunuyor. Bilgisayar aracılığıyla lazerin içindeki şifrelenmiş veri kullanılarak bu kare birden çok görüntüye ayrıştırılıyor. Ayrıştırılan kareler sonrasında en yüksek resim hızında birleştirilerek ortaya bir görüntü çıkarılıyor. 



İKİ YIL İÇERİSİNDE

Çok sayıda karenin tek bir görüntüde şifrelenmesiyle araştırmacılar günümüzdeki kamera teknolojisinin fiziksel anlamda yapabildiklerinin fersah fersah önüne geçmiş oldu. 
Yeni kamera ışığın beyin içerisinde nasıl gezdiğini görmek, plazmaların yanıp sönmesi ya da patmaların gözlemlenmesi gibi ani süreçleri belgelemek kullanılacak. İsveçli araştırmacılar Elias Kristensson ve Andreas Ehn bilimin yanı sıra bu sayede daha verimli motorlar, türbinler ve brulörler üretilebileceğini düşünüyor. 
Dünyanın en hızlı kamerasının iki sene içerisinde diğer bilim insanları, araştırmacılar ve endüstriler için kullanılabilir olması bekleniyor. 





Kaynakça: http://www.haberturk.com/ekonomi/teknoloji/haber/1482375-dunyanin-en-hizli-kamerasi

İsveç'teki Lund Üniversitesi'nde dünyanın en hızlı kamerası üretildi. Saniyede tam 5 trilyon kare kaydeden kamera ile tek bir ışık parçacığını bile görüntülemek mümkün. Kimyasal reaksiyonları süper ağır çekimde gözlemleyebilmek için geliştirilen kamera, dünyaya yeni bir pencere açacak. Lund Üniversitesi‘ndeki bilim adamları Elias Kristensson ve Andreas Ehn tarafından geliştirilen ve FRAME isimi verilen bu yeni kamera o kadar hızlı çekim yapıyor ki bir saniyelik süre içinde zaman ve ışık yavaşlamış hissiyatı uyandırıyor. Böylece detaylı olarak gözlemlenmesi gereken anlar için ideal bir kamera olmasıyla öne çıkıyor. FRAME‘in geliştiricileri bu kamera yardımıyla kimya, fizik, biyoloji ve ilaç alanlarında yapılan deneylerde her şeyin tüm detayına kadar görüntülenebileceğini söylüyor. Bu kayıtlar sayesinde deneylerde yanlış giden noktalar belirlenebilecek, hataların tekrar edilmemesi sayesinde başarılı sonuçlar alınabilecek. Günümüzde kullanmaya alışık olduğumuz cihazlardan daha gelişmiş bir teknolojiye sahip olan FRAME doğal olarak normal çekimler için değil, bilimsel çalışmalar için kullanılacak.


Reklam

E3 Webdesign