OBJEKTİFLER ÜZERİNDEKİ KISA TERİMLERİN AÇIKLAMARI

OBJEKTİFLER ÜZERİNDEKİ KISA TERİMLERİN AÇIKLAMARI



NIKON Objektif Terimleri Lens Üzerindeki Kısaltmalar ,Objektif üstündeki Açıklamalar

– AF-S Auto Focus – Silent, Sessiz otomatik netleme demektir. Bu kısaltma içerisinde bulunan anlatımda ultrasonik motor vasıtasıyla netlemeyi gerçekleştiren objektiflerinde bulunduğudur.

– VR nedir Vibration Reduction, Titreşim önleyici sistem. Objektif içerisindeki optik elemanlar titreşimi azaltıcı özellikte hareket ettirilerek net fotoğraflar elde edilir. En son üretilen teknoloji de VR II olarak adlandırılır.

( VR teriminin diğer bir açılımı “Virtual Reality” Sanal Gerçeklik )

– IF nedir Internal Focus, Netleme yaparken objektifin fiziki boyu değişmez ve öndeki eleman dönmez. Netleme esnasında hareket eden tüm elemanlar objektifin içerisinde hareketini oluştururlar.

– DX nedir APS-C boyutundaki sensöre sahip makinalar için özel üretilen objektiflerin özellikleridir, bu tip objektifler FX yani full frame olan gövdelerde tam uyumlu olarak kullanılamazlar.

-AF nedir Auto Focus, Otomatik netleme anlamındadır. Yalnız AF yazan objektifler, Fotoğraf makinesinin gövdesinde bulunan Auto Focus motor yardımı ile netlemeyi sağlarlar.

-AF-I Auto Focus – Internal, Nikon 1996 yılına kadar netleme motoru bulunduran objektiflerde bu kısaltmayı kullanmıştır, yerine bu tarihten sonra AF-S ye bırakmıştır.

– FX nedir Full Frame gövdeye sahip makinalar için üretilmiş objektiflerdir, bu objektifler APS-C sensör bulunduran gövdelerle de kullanılabilir, Ayrıca odak uzaklıklarını Nikon için 1.5 ile çarparak DX gövdelerdeki odak uzaklıkları bulunur.

– D nedir Distance, Objektif netleme mesafesini elektronik data olarak gövdeye bildirir ve böylelikle matrix ölçümün sağlanmasına ve flaş ayarlanmasına yardımcı olur.

– G nedir Bu tip objektiflerde diyafram ayarlama halkası yoktur. Diyafram gövde üzerinden dijital olarak ayarlanır, diğer özellikle D kısaltması içeren objektifler ile aynı özelliklerdedir.

-ED nedir Extra Low Dispersion Glass, Ekstra Düşük Dağılımlı olarak adlandırılan Cam. Nikon objektiflerinde bu tip elemanlar kullanarak keskinliği artırmaya, daha doğru renkler yakalamaya ve kromatik dağılmayı önlemek için geliştirdiği teknolojidir.

– Micro nedir Makro özelliği bulunan objektiflere Nikon tarafından kullanılan vede eklenen bir terimdir.

– N nedir Nano Crystal Coat, Nano Kristal kaplama. Nikon en yeni teknolojiyle geliştirdiği bu tip objektiflerde yansımayı en aza indirmeyi hedefliyor ve özelliklede ultra geniş açılardaki flare sorununa çözüm üretiyor.

– PC-E Perspective Control, Bakış açısı kontrolüne sahip objektifler için kullanılır. Profesyonel amaçlar için bakış açısı ve alan derinliği kontrolünü sağlar. Ayrıca bunlara Tilt and Shift objektiflerde denir.

-DC nedir Defocus-image Control, Portre için özel üretilmiş ve netleme dışında kalan bölgelerdeki bokehi değiştirilebilmeyi sağlayan özelliğe sahip objektiflerdir.

CANON Objektif Terimler Lens Üzerindeki Kısaltmalar

– EF nedir Elektronic Focus, Elektronik olarak netleme yapılabilen anlamındadır. EOS fotoğraf makinelerinin objektif bağlantı sistemi için kullanılan terimdir.

-IS nedir Image Stabilization, Görüntü dengeleyici sistem ya da titreşim önleyici olarak da adlandırılır. Objektif içindeki optik elemanların hareket ettirilmesiyle oluşacak olan el titremesi ve oynamalarının fotoğrafa etki etmemesini sağlar.

-USM nedir Ultra Sonic Motor, Bu ultrasonik motor vasıtasıyla netleme gerçekleştiren objektiflerde kullanılan terimdir.

– EF-S nedir Bu terim APS-C boyutundaki sensöre sahip makinalar için özel üretilen objektiflerde bulunur, bu tip objektifler FX yani full frame olan gövdelerde tam uyumlu olarak kullanılamazlar.

– AFD nedir Arc From Drive, Canon’da USM’den önceki, daha yavaş ve gürültülü olan otomatik netleme mekanizmasına verilen addır.

– DO nedir Diffractive Optics, Renk sapmalarını azaltıp optik performans artarken, daha kısa ve daha hafif telefoto objektif üretimi için Canon tarafından geliştirilen bir optik teknolojisidir.

-TS-E Tilt Shift, Bakış açısı vede alan derinliği kontrolü sağlayan özel amaçlı geliştirilmiş objektifler için kullanılır.

-Macro Canon’un makro özellikli, 1:1 yakınlaştırma özelliği sağlayan objektiflerinde kullanılır.

– L nedir Luxury, Canon’un En üst sınıf objektiflerini temsil eder. Metal gövdeli, suya ve toza karşı korunmalıdırlar. Bu tip objektiflerde en az 1 florit ve 1 asferik, Ultra dispersion (UD) veya super UD optik elemanı bünyesinde bulundurmaktadır.

– MP-E nedir Macro Photo, Makro fotoğrafçılık için özel olarak üretilen, otomatik netleme mekanizmaları bulunmayan objektifler için kullanılır addır.

SIGMA Objektif Terimleri Lens üzerindeki kısaltmalar

– DC nedir Bu kısaltma APS-C boyutundaki sensöre sahip makinalar için özel olarak üretilen objektiflerde bulunurlar, onun için bu tip objektifler FX yani full frame olan gövdelerde tam uyumlu olarak kullanılamazlar.

– DG nedir Bu kısaltma FX gövdelerde (full frame) kullanılmaya uygun anlamına gelir, aynı zamanda APS-S tarzı krop faktörlü gövdelerde de kullanılabilirler.

– APO nedir Apochromatic, Bu objektiflerde kromatik olan sapmaları azaltmak için düşük dağılımlı elemanlar kullanılır. Bu sayede daha kontrastlı vede keskin görüntüler elde edilebilmektedir.

– ASP nedir Aspherical, Bu tip elemanların özel tasarımları sayesinde, objektiflerde kullanılan elaman sayıları azalır, böylelikle daha küçük boyutlu ve hafif ürünler ortaya çıkarmak mümkün olur.

– OS nedir Optical Stabiliser, sigmanın kullandığı optik dengeleyici sisteminin adıdır. Canon’da karşılığı IS, Nikon’daki karşılığı VR olarak geçer.

– EX nedir Excellent, Özel malzemeler ve optik kalite bakımından Sigma’nın en üst sınıfına ait objektifler için kullanılan kısaltmadır.

– RF nedir Rear Focus, Arka netleme olarak adlandırabileceğimiz sistem ile netleme sağlanır. Böylelikle en arkadaki optik elemanlar hareket ederek netleme gerçekleştirilir.

– IF nedir Internal Focus, Netleme yaparken objektifin boyu değişmez ve Öndeki eleman’da böylelikle dönmez. Netleme esnasında hareket eden tüm elemanlar objektifin içindeki hareketini tamamlarlar.

– HSM nedir Hypersonic Motor, Daha hızlı ve sessiz netleme yapabilen motora sahip olan objektiflerinde kullanılır.

– CONV nedir Bu tipteki objektifler Sigma APO Telekonvertör’leriyle uyumlu bir şekilde çalışarak otomatik netlemeyi sorunsuz olarak gerçekleştirebilirler.

SONY Objektif Terimleri Lens Üzerindeki Kısaltmaları

– DT nedir Digital Technology, i-C sensörlü gövdeler için özel üretilmiş objektif.

– IF nedir Internal Focus, netleme yaparken objektifin iç konumdaki elamanları hareket eder, objektif boyunda bir değişme olmaz.

– G nedir Sony profesyonel serisi objektifler

-ZA Zeiss Alpha, Zeiss standartlarında olan Sony üretimi ürünler.

– SSM nedir Super Sonic Wave Motor. diğer markalardaki USM veya HSM gibi sessiz ve hızlı netleme motoru barındıran objektifler verilen addır.

– STF nedir Smooth Transition Focus. yumuşak geçişli netleme, Nikon’daki DC, Canon’daki Soft focus ile aynı özelliktedir.

-A-Type Minolta bayonet sistemine uygun olan objektiflerdir.

– CZ nedir Carl Zeiss marka optik barındıran objektiflerde kullanılır.

-SAM Smooth Autofocus Motor, akıcı ve hızlı netleme sağlayan vede hızlıca manual netleme ye geçişe olanak sağlayan netleme sistemleri.

TAMRON Objektif Terimleri Lens üzerindeki kısaltmalar

– ASL nedir Aspherical, asferikal elemanlar içerir

– Di nedir Digitally Integrated, Dijital sensörlü gövdeler için özel üretilmiş ürünler.

– Di II Dijitaly Integrated II, APS-C sensörlü gövdeler için özel üretilmişanlamındadır, FX gövdeler’de kullanılamaz

– LD nedir Low Dispersion, Renk sapmalarını önliyebilmek için düşük sapmaları olan özel camların kullanıldığı objektifler

– VC nedir Vibration Compensation, Tamron’a objektiflere ait titreşim önleme mekanizmasının adı.

– SP nedir Super Performance, Üst düzey objektiflerde bulunan kısaltma

– USD nedir Ultrasonic Drive. Yüksek hızlı ve sessiz netleme motoru bulunduran objektifler verilen isimlendirme.

– XR nedir Extra Refractive Index Glass, Kırılma indeksi yüksek özel camlar kullanılarak objektifin boyunu kısa tutmaya yarayan teknoloji.

– IF nedir Internal Focus, netleme yaparken objektifin sadece iç elamanları hareket ederler, sonuçta objektif boyunda hiçbir değişme olmaz.

– BIM nedir Built-In Motor (for Nikon Cameras,) Otofokus motoru olmayan giriş seviyedeki Nikon gövdeler için özel olarak üretilmiş, kendi üzerinde otofokus motoru bulunan objektifler.

– ZL nedir Zoom lock mechanism, Odak uzaklığnı kilitleme mekanizması. Objektifin sizin isteğiniz dışında zoom yaparak açılıp zarar görmesini engeller.

-AF/MF Switcther Mechanism, Objektif üzerinde manual netleme vede otomatik netleme arasında geçiş yapmanızı sağlayan anahtara verilen addır.

– XLD nedir Extra Low Dispersion Lens Element, Objektifte ekstra düşük dağılım sağlayan eleman bulunur. Bu sebeple renk dağılmasının’da önüne geçilmiş olur.

– AD nedir Anomalous Dispersion, Standart dışı Chromatic Aberrations diye anılan renk sapma ve dağılmalarını kontrol etmek amacı yla özel olarak üretilen cam.

– PZD nedir Piezo Drive, Daha performans özellikli ve sessiz otofokus sağlamak amacıyla, yüksek verimli Piezoelectric motoru kullanılan cihazlar.

TOKINA Objektif Terimler

– AS nedir Aspherical Optics, asferikal optik elemanlar’ı içerin objektifler

– AT-X Advanced Technology – Extra, en üst düzey olanaklar vede Teknoloji kullanılarak üretilmiş anlamındadır

– D nedir Digitally, dijital gövdeler için özel üretilmiş Ürünler

– SD nedir Super Low dispersion, Renk sapmalarını önlemek için çok düşük sapmaÖzellikli olan camların kullanıldığı objektifler

– PRO nedir Professional, dayanıklılığı artırmak için geliştirilmiş objektifler

– FX nedir Full frame, FX veya full frame sensörlü Body (Gövdeler) için üretilmiş objektifler

– DX nedir for DX format, APS-C veya krop özellikli gövdeler için üretilmiş objektifler, FX body’de kullanılmazlar

– HLD nedir High Diffraction Low Dispersion, düşük dağılım’lı ve yüksek kırınım’lı elemanlar kullanılan objektifler

– M nedir Macro kabiliyeti olan objektifler.

Kaynakça: http://fotopanorama360.com/cesitli-objektif-uzerindeki-terim-aciklamalari/


Reklam

E3 Webdesign